bednet


In de Klaproos namen alle leerlingen deel aan Bednet... (04/03/2016)In pyama verkleed werden de lessen wiskunde en taal gevolgd. We stonden ook even stil bij wat "Bednet" nu in principe is...

De geschiedenis van Bednet

Bednet ontstond in 2002 als innovatieproject in stad Antwerpen. De gelijknamige vzw werd 10 jaar geleden opgericht door Kathy Lindekens, samen met enkele zeer gemotiveerde vrijwilligers.
Bednet is in maart 2007 van start gegaan met een 15-tal kinderen die een prototype uittestten. Dit prototype werd ontwikkeld in het kader van het onderzoeksproject ASCIT van het toenmalige Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie, nu iMinds. ASCIT staat voor Again at my School by Fostering Communication through Interactive Technologies for long term sick children. Het project streefde een technologische oplossing na waardoor langdurig zieke kinderen weer zeer nauw worden betrokken bij het leerproces van hun eigen klas.
Het onderzoeksproject kwam tot stand op vraag van het Vlaams Patiëntenplatform en liep van 1 september 2005 tot 31 december 2007, met een vervolgtraject van 1 jaar. Er participeerden vier industriële partners, drie instellingen en zes onderzoekspartners. Uit dit onderzoek werd een eerste prototype van software gemaakt om kinderen tussen 8 en 12 jaar via internet met hun klas te verbinden en te betrekken. Na het afronden van dit onderzoeksproject ging de samenwerking met Androme uit Diepenbeek en Bednet verder en werd het systeem geoptimaliseerd en aangepast aan de noden van kind en klas.
Sinds 1 september 2014 heeft Bednet een nieuw systeem geïntroduceerd om tegemoet te komen aan de nieuwe noden in klassen.
Bednet heeft ondertussen al  meer dan 1400 zieke kinderen kunnen helpen in Vlaanderen en Brussel, in alle netten en alle onderwijsrichtingen. Bednet zorgt voor het ICT-platform en de hardware (bv. computer, webcam, headset, scanner/printer, …) alsook de begeleiding van het hele project. Ongeveer 9 op 10 kinderen die Bednet gebruiken kunnen samen met hun vrienden overgaan naar het volgend leerjaar. Bednet biedt zijn diensten volledig gratis aan voor het kind en de betrokken school. Het heeft door de jaren heen steeds weer een beroep gedaan op bedrijven en particulieren om dit unieke project te steunen.
In de onderwijscommissie ontstond in 2014 spontaan een grote eensgezindheid dat Bednet in de regelgeving verankerd moest worden. Bednet werd op 23 april 2014 opgenomen in het Onderwijsdecreet XXIV. Bednet neemt zo vanaf 1 september 2015 naast Tijdelijk Onderwijs Aan Huis (TOAH) en de ziekenhuisscholen haar verantwoordelijkheid in het kader van het Leerrecht.
Dit onderdeel van het onderwijsdecreet XXIV kwam tot stand door onderhandelingen onder alle democratische politieke partijen en werd unaniem door hen goedgekeurd   wat de vreugde bij Bednet er enkel groter op maakt. Het feit dat alle politici dit initiatief zien als een natuurlijke ontwikkeling van het ‘onderwijs voor alle kinderen’ is een grote erkenning.
De nieuwe regelgeving rond synchroon internetonderwijs is van kracht gegaan op 1 september 2015.
Enkele cijfers:
-Sinds de opstart van Bednet hebben al 1400 langdurig zieke kinderen uit 790 Vlaamse scholen van Bednet synchroon internetonderwijs (SIO) gebruik kunnen maken. 
-258 kinderen hebben al meer dan één schooljaar met Bednet gewerkt.
-Op dit moment volgt Bednet 240 kinderen op.
-41% van de kinderen gebruikt Bednet tussen de 7 maanden en een gans schooljaar.
-2 op 3 van de kinderen en jongeren komt uit het secundair onderwijs.
-1 op 5 scholen in Vlaanderen en Brussel hebben reeds een beroep gedaan op Bednet.
-Kanker blijft met 41% de meest voorkomende pathologie

Populaire posts van deze blog

manège Leiedal te Bissegem

Outside adventure